Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület info@lentiregion.hu

A térség

Lenti és Térsége a Kerka völgye Magyarország délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében fekszik. A térség három néprajzi tájegység (Őrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjában helyezkedik el.

Az Őrség, talán az egyetlen olyan tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. A történeti Őrség lakói az államalapítás óta a határőrizettel megbízott magyar, vagy magyar nyelvű csatlakozott népelemek közül kerültek ki. Feladatuk az ország területi integritásának, függetlenségének megőrzése volt. Az Őrség területén több kora középkori emlék található. Kercaszomor: Szent Vendel templom (Pusztatemető), Őriszentpéter román kori templom fafreskói, Az épületet a török korban erődítménnyé alakították. A szomszédságában lévő középkori téglaégető ipartörténeti emlék. Veleméren a román kori templomban Aquila János freskói láthatók.

Göcsej Zala megye legismertebb, legtöbbet emlegetett földrajzi - néprajzi tája. Határai pontosan nem is jelölhetők ki. Ha a természetes határok szempontjából vizsgáljuk, akkor a Zala - Válicka - Kerka közti, rendkívül tagolt, eróziós-deráziós, dombos-völgyes, gazdag növénytakarójú területet soroljuk ide. A térség ökológiailag nagyon értékes, de nem védett terület, különleges növényvilággal, kitűnő kiránduló helyekkel rendelkezik. A térségben helyezkedik el Zala megye legmagasabb csúcsa a Kandikó. Három helyen van ledugózott termálkút, Becsvölgyén, Barlahidán, és Milejszegen. Sok a forrás és a patak, valamint jóléti víztározó van Kustánszegen. Néhány tájképi értékű fa is található a térségben.

Hetés Magyarország délnyugati részén és a szlovéniai Muravidéken elterülő magyar néprajzi tájegység, amely földrajzilag a Kerka-vidék és a Mura-vidék találkozásánál terül el. A népi építészet, népművészet értékeit keresők számára vonzó vidék. Megismerhetik az ide utazók a tradicionális hetési szőttes készítésének több száz éves hagyományát. Terítőket, párnahuzatokat, ingeket, melyeket csupán egy-egy színnel, de ízléses, népi mintákkal ékítettek. A hetési szőttes mesterséget Virágh Béla és felesége hagyták örökségül a vidékre. Túlélték a történelem viharait: ők gyűjtötték össze az '50-es évektől kezdve a díszítés motívumrendszerét. Hetés települései a magyar oldalán Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa, valamint a szlovéniai oldalon Göntérháza, Kámaháza, Radamos, Zsitkóc, Hídvég és Bánuta találhatók.

SZOLGÁLTATÓINK

olyan vállalkozások, akik számára minden vendég különleges... Tovább

previous arrow
next arrow
Slider

 
TÚRÁKAT

kalandokat keresőknek sem kell csalódnia Lentiben... Tovább

previous arrow
next arrow
Slider

LÁTNIVALÓKBÓL

a környék számos egyediséggel bővelkedik. Lentiből indul Magyarország... Tovább

previous arrow
next arrow
Slider

TAGJAINK

között olyan szolgáltatókat kínálunk az ide látogatóknak, akik szálmára a vendég az első. Hiszen Zalában a "vendég"látás jóval többet jelent, mint egyszerű szolgáltatás. Nálunk az élmény garantált... Tovább

 • Tagjaink1
  Tagjaink1
 • Tagjaink2
  Tagjaink2
 • Tagjaink3
  Tagjaink3
 • Tagjaink4
  Tagjaink4
 • Tagjaink5
  Tagjaink5
 • Tagjaink6
  Tagjaink6
 • Tagjaink7
  Tagjaink7
 • Tagjaink8
  Tagjaink8
 • Tagjaink9
  Tagjaink9
 • Tagjaink10
  Tagjaink10
 • Tagjaink11
  Tagjaink11
 • Tagjaink12
  Tagjaink12
 • Tagjaink13
  Tagjaink13

LENTI ÉS TÉRSÉGE
TURISZTIKAI EGYESÜLET
8960 Lenti, Deák utca 4.
+36 20 285-4628
info@lentiturizmus.hu

LENTI ÉS KÖRNYÉKE
Egy parányi térség három ország határán, ahol az élmények csak arra várnak, hogy Te felfedezd.

Jóval több, zöldebb és egyedibb, mint gondolnád...